KABATAŞ ERKEK LİSESİ EĞİTİM VAKFI
TARİHÇESİ
1980’li yılların ilk yarısında dönemin hükümetince Kabataş Erkek Lisesi’nin içinde yer aldığı, Beşiktaş Kız Lisesi (Beşiktaş Anadolu Lisesi)’den başlayarak Gaziosmanpaşa Ortaokulu’na kadar devam eden tarihi okullar zincirinin yer aldığı kıyı şeridi Bakanlar Kurulu kararı ile turizm alanı olarak ilan edilmiş ve yatırımcılarla görüşülmeye başlanmıştı.
Bu gelişme üzerine Kabataş Erkek Lisesi’nde öğrenim görenlerden, merhum Adnan Barlas öncülüğünde vakıf kurma çalışmalarına başlandı. Geçici başkanlığa merhum Adnan Barlas seçildi. Onun yönetiminde İbrahim Taşkan, Ayhan Ergin, Savaş Ilgaz, Ahencan Şenyuva, Recep Sebilik, Arif Gölge ve dönemin okul müdürü Korel Haksun’un katılımları ile Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Senedi hazırlandı. Senet, kurucu 109 Kabataşlının imzası ile belirlendi. Vakfın kurulması için başlatılan yasal işlemler, İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 1987/196 esas ve 1987/209 sayılı kararı ile 11.05.1987’de sonuçlanarak, kuruluş tamamlandı. 7 Haziran 1987 günü yapılan ilk Genel Kurulda başkanlığa oy birliği ile merhum Feyyaz Tokar seçildi. Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı ilk olarak okulun onarım işlerini ele aldı. Diğer taraftan da okulun içinde bulunduğu tarihi mekandan taşınmasını önlemek için girişimler başlatıldı. Okul alanının turizm yatırımcısına tahsisi önlendi. Vakıf yönetimi bir adım daha atarak okulun mevcut tarihi yapılarda kalmasının kalıcı hale getirilmesi için okul bitişiğinde yer alan 8,3 dönümlük(Tekel arsası) arsayı almak için girişimler başlattı. 24.10.1989 tarihinde de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim ve kültürel amaçla Kabataş Erkek Lisesi tarafından kullanılması şartıyla, tahsisi sağlandı. Tekel arsasının Kabataş Erkek Lisesi’nin kullanımına tahsis edilmesinde başta Kenan Evren olmak üzere merhum Adnan Kahveci ve Avni Akyol’un katkıları büyük olmuştur.
Arsanın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Kabataş Erkek Lisesi’ne tahsis edilmesi üzerine lisemizde öğrenim görmüş, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Metin Sözen’in danışmanlığında, Prof. Dr. Mehmet Küçükdoğu ve Prof. Dr. Hasan Şener yapılacak binalarla ilgili projeleri hazırlamış ve inşa sürecince kontrollerini takip ederek inşaatları tamamlamışlardır. Vakfımızda Genel Sekreter olarak görev yapan Anuştekin Tokgöz’ün yapılan tüm inşaat ve tadilatlarda büyük emeği geçmiştir.
Göreve başlarken “zorlukları aşıp sağlam temelleri yerleştirdikten sonra ayrılırım” diyen merhum Feyyaz Tokar, vakfın vergi muafiyetini de çıkartıp, Tekel Genel Müdürlüğü’nün söz konusu arsadan tahliyesini sağladıktan sonra 21.05.1990’da Vakıf Başkanlığı görevinden ayrıldı. 1992-1993 öğretim yılından itibaren okula kız öğrenciler alınmaya başlandı. Okul yeni bir statüye kavuştu. Buna göre lise önüne bir yıllık hazırlık sınıfı konuldu. Yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulanmaya başladı.
Yönetim Kurulu Başkanlığı’na oy birliğiyle Cahit Kocaömer getirildi. Yeni başkanın girişimleri, tarihi yapıların asıllarına uygun olarak inşasına Sabancı Vakfı’nın katkıları ile başlandı. İnşaat finansmanının ½’si merhum Sakıp Sabancı tarafından, ½’si ise Kabataş Eğitim Vakfı ile devlet tarafından karşılanarak tamamlandı. Sabancı Vakfı’nın bu büyük katkısına bir cemile olarak, inşa edilen siteye “Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Sabancı Kültür Sitesi” adı verildi. Bu katkıları için başta dönemin vakıf başkanı Cahit Kocaömer olmak üzere merhum Sakıp Sabancı ve Hacı Sabancı olmak üzere tüm Sabancı Ailesine, Kabataşlılar her zaman minnet ve şükran duyacaklardır. Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı inşaatları tamamlandıktan sonra da, 49 yıllığına Kültür Sitesinin irtifak hakkı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından K.E.L Eğitim Vakfına verilerek, 25.4.1996 tarihinde tapuya şerh edilmiştir.
Kültür Sitesi B Blok içerisinde yer alan mekanlar kütüphane, müzik atölyesi, resim atölyesi olarak kullanılmak üzere Vakıf tarafından Kabataş Erkek Lisesi’nin kullanımına tahsis edilmiştir. A Blok içerisindeki Hamdi Saver Salonu da ihtiyaca göre Kabataş Erkek Lisesi’ne tahsis edilmektedir. Geçmişte yaşanan olumsuzluklarla tekrar karşılaşmamak amacıyla, kuruldukları yıl ve yetiştirdikleri öğrenci sayısı itibariyle gelenekleri oluşmuş, eğitime önemli katkılarıyla vakıfları etkinlik kazanmış okullar; yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duydular. Bu amaçla Kabataş Erkek Lisesi öncülüğünde Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, Nişantaşı Anadolu Lisesi Eğitim Vakıfları bir araya gelerek dayanışma içinde çalışmaya karar verdiler. Çalışmaların daha planlı ve etkin bir duruma getirilmesi için bu vakıflar ve daha sonra aynı koşulları taşıyan diğer eğitim vakıflarının katılımı ile Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi(TEVDAK) kuruldu. Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfının, TEVDAK’ın kurulmasına öncülük etmesinden dolayı ilk başkanlığına merhum Feyyaz Tokar seçildi. Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı, 1998 eğitim döneminde günümüzde yabancı dil öğrenmenin gerekliliği ve genel liselerimizdeki dil öğreniminin yetersizliğinin giderilmesi amacıyla Kabataş Erkek Lisesi’nin Anadolu Lisesi statüsüne alınmasını sağlamıştır. Hazırlık sınıfında yeterli İngilizce öğrenilmesinin sağlanması amacıyla Vakıf tarafından ana dili İngilizce olan eğitmenler görevlendirilmiştir. 1999 Mayıs ayından 2001 Mayıs ayına kadar Vakıf Başkanlığı görevini Bayındırlık ve İskan eski Bakanlarından, Ankara Kabataşlılar Derneği Onursal Başkanı Nurettin Ok yürütmüştür. 1999 yılında yapılmış olan genel kurulda Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı’nın “Ana Okulundan-Üniversiteye kadar” olan tüm eğitim aşamalarında eğitim kurumları oluşturulması kararı alınmış ve Vakıf statüsü bu yönde değiştirilmiştir.
2001 yılı Mayıs ayından 2005 Mayıs ayına kadar Erdal Dumanlı Vakıf başkanlığı yapmıştır. Erdal Dumanlı döneminde Feriye Lokantası’na turistik tesis belgesi alınması sağlanarak tesisin rahat çalışması temin edilmiştir.
2005 yılı mayıs ayında M. Erol Demirdöven vakıf başkanı olarak seçilmiş olup, 2009 yılına kadar vakıf başkanlığı görevini yürütmüş, Erol Demirdöven görev süresi içinde 2005-2006 eğitim dönemi başında Kabataş Eğitim Vakfı Özel Anaokulu’nu eğitime açmıştır. M.E.B tarafından 2004-2005 ders yılı başında tüm Anadolu Liseleri (4) yıllık eğitim statüsüne çevrilerek, lisan ağırlıklı hazırlık sınıfları kaldırıldı. Bunun üzerine Vakfın girişim ve çabaları ile Kabataş Erkek Lisesi 2005-2006 eğitim döneminden itibaren, bir yılı lisan hazırlık sınıfı olmak üzere (1+4) yıllık eğitim statüsüne tabi Özel Anadolu Lisesi konumuna getirilmiştir.
2008 yılında İngiltere Kraliçesinin Türkiye’yi ziyaret edeceği ve kabul edersek okulumuzu da ziyaret programına dâhil etmek istediklerini hususunda talep geldi. Anaokulu çabamız, bizi çok mutlu eden bir sonuca götürmüş ve vakfımıza uluslar arasına açılma gibi bir vizyon kazandırılmış oldu.
Biz 2008 yılının bizim için çok önemli olduğunu, kuruluşumuzun 100.Yılı olduğunu ve bu ziyaretten memnun olacağımızı ifade ederek, talebe olumlu cevap verdik. Ziyaret gerçekleşti. Kraliçe II. Elizabeth 100. Yıl anıtımızın yanına konulan masa üzerinde ziyaret anısına anı defterini imzaladı.
İngiltere Kraliçesi II Elizabeth’ in, Kabataş Eğitim Vakfı Ana Okulunu ve Kabataş Erkek Lisesi’ni ziyareti, Çanakkale Savaşlarında çocukları (Evlatları) ölen Kabataş Erkek Lisesi Camiası açısından önemli bir mesajdır. Tarihe not düşülmüştür.
Yüzüncü yıl ile ilgili olarak vakıf olarak yaptığımız en önemli aktivitemiz “100.Yıl Kitabımız” oldu. Bu kitap aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden (Tanzimat öncesinden) 1839-2008’e kadar tarih kesitinin Osmanlıdan Cumhuriyete kadar çağdaşlaşma süreci ve eğitim tarihini anlatan önemli bir kaynak kitap olarak ortaya çıktı.
2009-2013 tarihleri arasında Prof. Dr. Naci Karaağaç iki dönem Vakıf başkanlığı yapmış, döneminde özellikle burs sayılarının arttırılması ile öğrencilerin kısa süreli yurtdışı, görgü ve bilgilerini arttırma faaliyetlerine destek ve imkan sağlamıştır.
2013-2015 tarihleri arasında ise Dr. Müh. Merih Ergin Vakıf başkanlığına seçilmiştir.
Vakfımız Yönetim Kurulunun bu dönem içerisinde ısrarlı takipleri ile maddi ve bürokratik engellerin İstanbul Valilerimiz ve T.B.M.M’de mevcut her partiden Kabataş Erkek Lisesi mezunu milletvekillerimizin destekleriyle aşılması sonucunda, uzun yıllardır metruk halde bulunan Lisemiz Kültür Sanat Merkezi Binamızın ihale edilmesi ve inşaatının başlaması sağlanmıştır.
Yine bu dönemde mütevellilerimizden ve Kabataşlı iş adamı Ali Ağaoğlu’ndan 1.500.000 TL değerinde iki apartman dairesinin bağışı sağlanmıştır.
Vakıf bağışçılarımızı onurlandırmak ve diğer Kabataşlıları teşvik etmek üzere Hamdi Saver Salonu fuayesinde Vakıf Bağışçıları Şükran Duvarı hazırlatılmış ve törenle açılmıştır.
Vakfımızın kuruluşunda büyük katkıları olan merhum Sakıp SABANCI anısını yaşatmak adına, Sabancı Vakfı ile işbirliği sonucunda Feriye bahçesine merhum Sakıp Sabancı’nın büstünün yaptırılması sağlanmıştır.
Vakfımızın kurumsallaşması çalışmalarının tamamlanması sağlanmış, hazırlanan mütevelli işlemleri, burs ve ödül, satın alma, bağışçılar şükran duvarı yönetim esasları, personel yönergeleri ve iletişim gibi konularda standartlar tespit edilmiş ve kullanımı sağlanmıştır. Biz bu ve diğer sektörlerde bize yardımcı bizim uzun vadeli ortakları söz başarısız olamaz.
Vakıf senedimiz uyarınca, okulumuza desteğin en üst düzeyde devamına gayret edilmekle birlikte her yıl artan sayıda burs, lise ve imkanlar ölçüsünde üniversite öğrencilerimize verilmiştir. Öğrencilerimizin okul içi, bölgesel, ulusal ve uluslararası yarışmalara ve bilimsel organizasyonlara katılmaları temin edilmiş, okul ve vakıfça tefrik edilen öğrencilere yurt dışı yaz okulu imkanları sağlanmıştır. Ana dili İngilizce olan öğretmenlerle yabancı dil eğitiminin desteklenmesi ve etüt öğretmenleri teminine büyük önem verilmiştir.
2015-2017 Dönemi çalışmalarımız vakıf senedimizin misyon ve vizyonu ile daha önce yapımına karar verilmiş, ancak tamamlanmamış faaliyetlerimizin öncelikleri dikkate alınarak sürdürülmüştür.
Kurucularımızın kuruluş felsefesi ile 3.madde (amaç)deki hizmetlerde yoğunlaşılmıştır. Aynî ve nakdi varlıkların arttırılması ve Kabataş Erkek Lisesi’nin eğitim ve kültürel faaliyetlerinin desteklenmesine en büyük desteğin de öğrencilerimize yönelik olmasına titizlik gösterilmiştir.
Vakfımızın hizmet kalitesini arttıracak kurumsallaşmaya özen gösterilmekte her geçen gün işlemlerimizin standartları yükseltilmektedir.
2015-2016 eğitim-öğretim yılında, okulumuzdaki mevcut 30 eğitsel kulüp, 2016-2017 yılında 37 kulüp olarak faaliyetlerini sürdürmüş, tarafımızdan tüm talepler karşılanmıştır. Bu arada 2017 yılı okulumuzdaki spor faaliyetlerine, genç spor öğretmenlerimizin katkılarıyla ilgi artmış, basketbolda grup maçları sonunda Türkiye şampiyonasına katılınmış, satrançta İstanbul grup, bilahare bölge birinciliği kazanılmış, Türkiye şampiyonasına katılma hakkı elde edilmiştir. Yine 2017 yılında öğretmen ve öğrencilerimizin çok arzu ettikleri bisiklet kulübü faaliyete geçirilmiş, öğrencilerimiz kategorilerinde (1.) likler kazanmışlardır.
En büyük gelir kaynağımız kiralık alanlardaki kiracımız ile ilişkiler, ülkenin ekonomik durumu, piyasa ve sektörel değişim ve belirsizlerden her zaman olduğu gibi nasibini almış bir takım hukuki önlem ve yaptırımlara başvurulması gerekmiştir. Vakfımızı uzun yıllardır, on yıldır meşgul eden LİSEMİZ KÜLTÜR BİNASI restorasyon işi ihalesi yapılmış ve 2017-2018 eğitim yılı başında kullanıma açılacaktır. Lise öğrencilerimize iki yıldır (60 x 2) öğrenciye burs verilmekte, ayrıca kısa süreli yurt dışı, yurt içi, çeşitli bilimsel ve kültürel faaliyetleri için maddi olanaklar sağlanmıştır. Vakfımızın Liseye verdiği güvenlik, temizlik, yemekhane ve yatakhane desteğine ilaveten, etüt öğretmenleri, ana dili İngilizce olan öğretmen temini desteği devam ettirilmiştir. Lise öğrencilerimizin yararlanmaları için bilimsel ve kültürel konularda okul idaresi ile işbirliği içinde konferanslar ve yarışmalar düzenlenmiştir. Geleneksel hale gelmiş olan öykü, karikatür ve şiir yarışmalarına desteğimiz devam ettirilmiştir.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Güler Sabancı’nın destekleri ile Vakfımız Feriye binası dış cephesi yenilenmiş, vakıf yönetimi olarak Feriye bina çatısının onarım ve çatı camlarını da yenilenmiştir.
07 Mayıs 2017 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurulda sonunda görev alan yönetim kurulunun 2017-2019 Dönemi çalışmaları;
10 Mayıs 2017 tarihinde yapılan ilk Yönetim Kurulunda görev bölümü ve yetkilendirmeler yapılmıştır. Ayrıca 2017-2019 dönemi komiteleri kurulmuş ve vakıf faaliyetleri belirlenmiştir.
Vakfımızın Kuruluşunun 30. yılı olması nedeniyle 2016 yılında belirlenen programın devam ettirilmesi kapsamında, Vakfımızın Kuruluşundan, 2017 yılına 30 yıl içinde önemli faaliyetlerinin hatırlatıldığı hususları ihtiva eden “30. Yılında Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı” adlı kitap hazırlanmış ve siz mütevellilere sunulmuştur (1 Nisan 2018).
Bu kitabı hazırlayanlar; (Alfabetik Soyadı Sırasına Göre) Erdal GÜNSEL, Korel HAKSUN, Erendis KASNAK, Ersen KINAYYİĞİT, M. İsmail ÖZSÜRÜCÜ, M. Ata TANSUĞ, İlyas TUNAOĞLU, Ertuğrul ZORLUTUNA.
Katkıda Bulunanlar; Üstün DORUK, Ender AKACAN, Elif AKKUŞ, Murat AYDIN, Hatice KILIÇ’a vakfımız adına teşekkürlerimizi sunarım.
2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında mezun olan 185 son sınıf öğrencimize ATATÜRK’ ün NUTUK kitabı dağıtıldı.
Vakıf senedimizin 2. Maddesine uygun olarak, Ankara derneğimiz, Ankara’daki Mütevellilerimiz ile Kabataşlılar ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile resmi makamlarla iletişim ve koordinasyon sağlamak üzere, Mütevellimiz Osman Erdoğan EVREN (41 No’lu Kurucu Mütevellimiz) Ankara Temsilcisi olarak görevlendirilmiştir. Kendisinin Vakfımıza yaptığı hizmetler için teşekkür ederim.
Vakfımızın kuruluşundan (1) yıl sonra başlatılan, 50. Mezuniyet Yılı Plaket Töreni, 2018 ve 2019 yıllarında da her yıl artan bir katılım ve programdaki yenilikler ile devam etmektedir. 14 yıldır (1955-1956 döneminden itibarıyla) gönüllü olarak bu hizmeti büyük bir titizlikle yürüten Mütevellimiz M.İsmail ÖZSÜRÜCÜ’ye ve kendisine yardım eden Kabataşlı Bülent ORTAÇ ile Sadi BEKARSLAN’a teşekkürlerimizi sunarım.
Ayrıca; Okul Mezuniyet, Kuruluş Yıldönümü, Eğitim Öğretim Yılı Açılışı, Rozet Takma, Anma Toplantıları, Pilav Günü Etkinlikleri vb. faaliyetlere iştirak edilmektedir.
1963-1964 yılı Mezunlarının 50. Yıl Plaket Töreni sonrası, Okulumuzun arşivinin düzenlenmesi ve yenilenmesi maksadıyla kampanya başlatan, Okulumuza modern bir arşiv kazandıran, Kabataş Erkek Lisesi Mezunu (1964) Ertan AKBAYAR’a teşekkürlerimizi sunarız.
01 Haziran 2017 tarihinde Şehit olan 1991 yılı Kabataş Mezunu Kurmay Albay Gökhan PEKER’in adının verildiği ÇATALCA’daki ilköğretim okulunun yenilenmesi, Vakfımız ve Kabataş Erkek Liseliler Derneğinin katkılarıyla yaptırılmıştır. Bu çalışmada emeği geçen Mütevellimiz Yük. İnş. Müh. M. Hüseyin ERSÖZ’e de teşekkürlerimizi sunarım.
2002 yılında tehlike arz ettiği için boşaltılan Kültür Sanat Binasının onarımı maksadıyla 21 Nisan 2015 tarihinde Vakıf Başkanı Dr. Müh. M. A. Merih ERGİN döneminde, Ankara TBMM’de mevcut Milletvekillerimiz, Yönetim Kurulumuzca ziyaret edilerek, destek talep edilmiştir. Kabataşlı Milletvekillerimizin desteği ve İstanbul Valimizin de öncelik vermesiyle 17.08.2015’te restorasyonu başlayan Kültür Sanat Binası inşaatının 04.11.2017 tarihinde sonuna gelinmiştir. İnşaat projesinde Konferans Salonu hariç hiçbir tefriş bulunmadığından, Okulumuzun talebi ile müştereken ihtiyaçlar belirlenmiş ancak Vakıf bütçesinin yeterli olmamasından Mütevellilerimizden destek istenerek Binanın tefrişi ve öğrencilerimizin hizmetine sunulması kapsamında çalışmalara başlanmıştır. Bu maksatla Mütevellilerden isimlerini verme şartıyla, 2 mektup, 3 elektronik posta ile Bağış Kampanyası başlatılmış ve kısa sürede sonuç alınmıştır.
Kabataş Erkek Liseliler Derneğinin de iştirak etme arzusu ile kampanyada toplamda 586.304,00-TL (147.087,00-TL Dernek, 439.217,00-TL Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı 11 bağışçısı ile Kütüphane ve tüm mahallerin mefruşatı Vakıf tarafından) ödenmiştir. Yapılan harcamaları ve bağışçılar Ek-3’tedir.
Ancak gelişen ihtiyaçlar dolayısıyla gereken 200.000,00-TL de Vakfımızca ilave edilmiştir. 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı ikinci döneminde bina hizmete açılmıştır. Binanın tefrişine başlanırken, 10 Kasım 1958 tarihinde Atatürk’ü Anma Töreninde öğrencilerimize konuşma yaparken vefat eden tarih öğretmenimiz ve İstiklal Madalyası sahibi Merhum Galip VARDAR’ ın isminin verilmesi teklifimizin kabul görmesi bizleri sevindirmiştir.
30. Yıl etkinlikleri olarak, 09-10 Aralık tarihlerinde İstanbul Liseler arası Satranç ve Masa Tenisi Şampiyonaları okulumuzda yapılmış. Masa Tenisinde Kız Takımımız birinci, Erkekler beşinci, Satrançta ise kız ve erkek takımlarımız birinci olmuşlardır. Bu kapsamda, masa tenisi ve satranç turnuvaları okul ve vakfımızca geleneksel hale getirilmiştir.
Yine Vakfımızın Kuruluşunun 30. Yılı anısına, Tüm Kurucularımız ve Mütevellilerimiz adına ÇEKÜL Vakfının Organizasyonunda Tekirdağ’da “Kabataş Eğitim Vakfı 30. Yıl Fidanlığı” tesis edilmiştir. (300 fidan)
Kültür Sanat Binası çalışmaları için Sayın İstanbul Valisi Vasip ŞAHİN’i ziyaretimizde, pansiyon binasının denize kayma ve çatı katı tavanında gökyüzü görüldüğü ve öğrencilerin can emniyetlerinin tehlike arz ettiği belirtilmiş, konunun önemini anlayan İstanbul Valisi okula gelerek durumu yerinde tespit ettikten sonra, pansiyon binası onarımına öncelik verilerek 26.12.2016 tarihinde inşaat başlatılmıştır. Pansiyon binası inşaatında, 180 kazık çakılarak denize kayma işleminin sonlandırılması, tarihi özelliklerini koruyarak, yeni yönetmeliklere uygun ve öğrenci ihtiyaçları dikkate alınarak inşaat ilerlemektedir.
2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında Pansiyon Binasının kapanması ile 38 kız öğrencimiz Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Pansiyonuna nakledildi. Bahse konu Okulun teknik ve idari ihtiyaçları Vakfımız tarafından karşılanmıştır.
Erkek Öğrenciler ise, Üsküdar’daki yeni bir yurt binası ile Çapa’daki yurtta kalmışlardır. Üsküdar’daki yurdun noksanları ile onarımları yine Vakfımızca sağlandı.
2016-2017 Eğitim Öğretim yılında, Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Pansiyonu tüm kız öğrencilerimize tahsisi ile ihtiyaçlarının karşılanması ve yatılılık şartlarının iyileştirilmesi için Vakfımız tarafından 350.000,00-TL harcama ile sağlanmıştır. Gerek Kız Yurdumuz gerekse Okulumuz kazan dairesi, kalorifer, su ve yangın tesisatı gibi özellik isteyen konulardaki mütevellimiz, kardeşimiz, Makine Mühendisi Coşkun ÖZBAŞ’a huzurlarınızda bir defa daha teşekkürlerimizi sunarız.
Yeni Pansiyon Binasında yatılı öğrenci kapasitesinin düşeceği muhakkaktır. Yatılı öğrenci sayımızın (kız/erkek) asgari 300 öğrenci olabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde sözlü ve yazılı müracaatımız bulunmaktadır.
1998 yılından itibaren metruk halde bulunan ve tarihi eser niteliği dolayısı ile tadilat ve onarımı yapılamayan Öğretmen Lojmanları da Koruma Kontrol Kurulu’nun projeleri onaylaması ile 03.12.2018 tarihinde inşaata başlanmıştır.
Bu inşaata başlanması mecburiyeti dolayısı ile Mütevellimiz Sayın Kaya TURGUT’un eşi Sevgi TURGUT adına 1995 yılında yaptırdığı Spor Salonu’nun yıkılması gereği, öğrencilerimiz spor yapabileceği salondan mahrum bırakmıştır. Mevcut alanda takım sporlarına uygun ölçülerde spor salonu alanı bulunmadığından, öğrencilerimize Beden Eğitimi derslerinde kullanabilecekleri bir salon temin etmek durumundayız. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir.
Alt yapısı 1995 yılında yapılmış Kabataş Eğitim Vakfı Sabancı Kültür Sitesi, kiracımız tarafından yenilenme talebi yönetim kurulumuzca kabul edilmiş ve Koruma Kontrol Kurulunca onaylanmış projelere uygun olmak şartıyla, proje sahipleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan ŞENER ve Mütevellimiz Prof. Dr. Mehmet Şener KÜÇÜKDOĞU’nun kontrolü ile 2018 Sonbaharında başlayan inşaatlar devam etmekte ve 2019 Mayıs veya Haziran ayında tamamlanacaktır.
Bu dönem çalışmalarımız arasında, Emlak Vergimizin çok yüksek olması nedeniyle, Beşiktaş Belediyesine açtığımız dava devam ederken, Tarihi Eserler, Yalılar ve Boğazın başlama noktaları ile Emlak Vergisi kanununda yapılan son değişikliklerin, Yönetim Kurulu üyemiz Prof. Dr. Aydın ALPER’in görüşleri üzerine Beşiktaş Belediyesi ile konunun yeniden yorumlanması, adımıza yapılan tahakkukların düzeltilmesi çalışmaları sonucunda, emlak vergisinin %50 oranında düşürülmesi vakfımıza maddi bakımdan yıllık ortalama 200.000,00-TL bir rahatlık sağlamıştır.
Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı, Mütevellilerin olduğu kadar tüm camiamızın da Vakfı olduğuna inanılmasının, güvenilmesinin son örneği, Kabataş Erkek Lisesi 1968 mezunu arkadaşımız, kardeşimiz Mustafa TORERLER’in, 19 Şubat 2019 tarihinde müracaat ile kız kardeşi Sayın Vildan TORERLER’in Beşiktaş Fulya semtindeki iki dairesini bağışlama arzusunu belirtmesidir. Yapılan işlemler sonucu, 25 Martta bağış sözleşmesi ile, 28 Martta iki dairenin tapusu Yönetim Kurulu Üyesi M. Ata TANSUĞ ve Yönetim Kurulu Başkanı İlyas TUNAOĞLU tarafından alınmıştır.
Bu münasebetle iki dairenin Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfına alınmasına vesile olan, Kabataş camiasının değerli sporcusu ve mezunu, aile dostum Mustafa TORERLER ile kız kardeşi, değerli bağışçımız muhterem Hanımefendi Vildan TORERLER’e Vakfımız, Kabataş camiası ve öğrencilerimiz adına şükranlarımı sunarım.
Okul Müdürü Sayın Selman KÜÇÜK ile yapılan görüşme sonrasında, 04 Şubat 2019 tarihindeki Öğretmenler Kuruluna Vakıf Başkanı olarak iştirak edilmiştir. Toplantıda, Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı ve amacı hakkında öğretmenlerimize bilgi verilmiş, okulumuz tarafından istenecek mali desteklerin usul ve şekilleri açıklanmıştır.
İstanbul’un çeşitli ilçelerinden ve diğer şehirlerimizden okulumuzu görmek ve muhtelif kültürel ve sosyal faaliyetlere iştirak etmek üzere, öğrenci grupları, veliler ve konuklar gelmektedir.
Okul Müdürlüğümüz ile yapılan bir Protokol ve Okul Aile Birliğinin de katkılarıyla Vakfımıza bir yer tahsis edilerek, Kabataş Erkek Lisesi tekstil ve hatıra eşya satışının tarafımızca talep etmiştir. “Kabataş Mağaza” adı altında Okulumuza ait tekstil ürünleri ile hatıra eşyalarının satışa sunulacağı ve masraflar çıktıktan sonra gelirinin tamamı öğrencilerin burs ve kulüp çalışmalarında kullanılacağı bir satış noktası açılmaya hazırlanmıştır. Kısa bir süre sonra da ürünlerimizin internet’ten satışına (www.kabatasmagaza.com) da başlanacaktır.
Pansiyon binası inşaatı nedeniyle, yatılı öğrencilerimizin 2-3 yerde iaşe ve ibatesinin sağlanması, Kültür Sanat Binasının hizmete girmesi ile artan ihtiyaçları karşılamak üzere (43) personel (taşerondan alınan temizlik ve güvenlik elemanları dahil) istihdam edilmektedir. Okulumuzun ihtiyacı olarak görevlendirilen (2 adet ) sözleşmeli öğretmen ile spor kulüplerimizin (Satranç, Masa Tenisi, Kürek) eğitici ücretleri de Vakfımızca karşılanmaktadır.
Okulumuzda yaygın ve geniş bir eğitsel kol/kulüp çalışmaları yürütülmektedir. Özellikle 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında 40 adet öğrenci kulübü faaliyet göstermektedir. Bu kulüplerin teknolojik destekleri ile okullar arası, ilçe, il ve ülke çapındaki iştirak ve temsilleri vakfımız tarafından karşılanmaktadır.
Kabataş’lı Üniversite öğrencilerimizin yaz ayları yaptıkları staj, seminer ve toplantılara katılım gibi yurtdışı faaliyetlerine katkı sağlanmaktadır. 2018 yaz aylarında bir öğrenci İspanya ve bir öğrenci de ABD deki eğitimi için desteklenmiştir.
Öğrencilerimizin şehir dışı faaliyetlerinde, bölge Kabataş Derneklerinden destek alınmaktadır. Özellikle; Antalya Kabataşlılar Derneği’ne tiyatro, kimya (bir öğretmen ve dört öğrenci), bisiklet (iki/üç bisiklet ve bir öğretmen) ve Matematik kulübünün katılacağı 28-30 Nisan 2019 tarihindeki Matematik Olimpiyatlarında (dokuz öğrenci ve bir öğretmen) verdikleri destek için vakfımızın teşekkürlerini sunuyoruz.
Kabataş Erkek Lisesi Müdürlüğü tarafından öğrencilere uygulanan “Mesleğini Tanı Projesi” kapsamında belirtilen konularda Vakıf Mütevellisi ve Lisemiz mezunu olup, Yüksek Öğretim Kurumlarında çalışan hocalarımız tarafından okulumuz konferans salonlarında veya iş yerlerinde seminer ve toplantılar yapılmıştır.
Avrupa Birliği fonlarından yararlanmak için TEVDAK tarafından, Tarihi Okulların Eğitim Vakıfları için kullanılacak “Toplum Bazlı Okulların Güçlendirilmesi” projesine katılım desteklenerek kabul edilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Talim Terbiye Kurulu’nca, 9-10-11 ve 12. Sınıf öğrencilerine üniversite sınavları için SEBİT Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş. tarafından hazırlanan 768 adet ve 852.360,00-TL değerinde kitap, ayni bağış olarak okulumuza temin edilmiştir.
2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında 36 Lise ve 3 Üniversite öğrencisine burs tahsis edilmiştir. Lise öğrencilerine 250 TL ve Üniversite öğrencilerine 350 TL aylık burs ücreti ödenmiştir.
2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılında ise, 48 lise ve 8 üniversite öğrencisine burs tahsis edilmiştir. Lise öğrencilerine 300 TL ve üniversite öğrencilerine 400 TL aylık burs ücreti ödenmektedir.
Burslar; öğrencilerimize ilgili yönetmelik gereği, Eylül-Haziran ayları boyunca on ay ödenmektedir.
Burs ve Ödül Yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonrası, üniversite sınavlarında Türkiye genelinde ilk üç dereceye giren öğrencilere ödül verilmesine başlanmıştır. Bu yıl üç öğrenciye ödülleri verilmiştir.
Burs verilecek öğrenciler; yönetmelik hükümlerine göre geçerli müracaatları sonrası, ilgili belge ve formları titiz ve kapsamlı bir incelemeden sonra Burs Komisyonunun teklifi üzerine vakıf yönetim kurulu onayıyla kesinleşmektedir.